/ programe / misiune internationala

Misiune Internationala
la Secretariatul General al Interpol

In perioada 11-13 martie 2015, Secretariatul General al INTERPOL a organizat cea de-a IX-a editie a Simpozionului International cu tema Traficul ilicit si furtul de opere de arta, bunuri culturale mobile si antichitati.

 

Evenimentul international de o inalta tinuta,  s-a desfasurat la sediul Secretariatului General al INTERPOL din Lyon, Franta si  a reunit ofiteri delegati din peste 50 de tari, reprezentanti ai unor organisme internationale implicate in combaterea  si monitorizarea traficului de bunuri culturale: ONU, UNESCO, UNDOC, ICOMOS, ICOM, ale ONG-urilor ARGOS, Art Loss Register, precum si reprezentanti ai unor case de licitatii si ai Asociatiilor Nationale ale Anticarilor.

Temele supuse analizei in cadrul Simpozionului au fost multiple, data fiind situatia operativa extrem de diversa la nivel mondial, cu accente referitoare la necesitatea luarii masurilor urgente privind situatia extrem de grava din zonele de conflict militar (Iraq, Siria, Afganistan, Egipt etc.), necesitatea armonizarii bazelor de date ale politiilor nationale si ale organismelor politienesti internationale, eficientizarea capacitătii de interventie law enforcement, precum si necesitatea eficientizarii legislatiilor nationale si a armonizarii acordurilor si conventiilor internationale. 

Inspectoratul General al Politiei Romane a fost reprezentat cu onoare de catre comisarul sef de politie dr. Marius-Mihai Ciuta din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Alba – Serviciul de Investigatii Criminale, ofiter cu o pregatire profesionala de exceptie si cu rezultate deosebite obtinute in plan profesional in anul 2014.

Prezentarea ofiterului roman a reprezentat o sinteza a experientei structurilor judiciare romanesti implicate in dosarul “Aurul dacilor”, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. 

Au fost prezentate premisele care au favorizat braconarea si sustragerea de artefacte arheologice din siturile protejate de lege, caile pe care s-a dezvoltat traficul ilicit al acestora, actorii acestui fenomen, reactia fortelor judiciare, strategiile si metodele de investigare, colaborarea cu structurile implicate in recuperarea bunurilor dar si a informatiilor legate de aceste bunuri ce apartin Patrimoniului Cultural National.

De asemenea, au fost prezentate  rezultatele obtinute si perspectivele legate de stoparea acestui fenomen si recuperarea bunurilor aflate in urmarire nationala si internationala.

”O prezentare foarte interesanta, utila si apreciata de catre toti participantii”, conform mesajului transmis noua de catre dl. Fabrizio Panone de la Works of Art Unit din cadrul INTERPOL, coordonatorul echipei de organizare a acestui eveniment international de amploare.

Misiunea ofiterului roman a fost sustinuta, organizata si derulata de catre Fundatia Collegium XXI in parteneriat cu Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

» Parte a Programului "Cunoaste si protejeaza Patrimoniul Cultural National". 
Argument Program

 

 

PROIECTE CARE FAC PARTE DIN ACELASI PROGRAM:

Image
Simpozionul International: Cooperarea internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile.

 

Image
Activitate internationala a Secretariatului General INTERPOL

 

Image
Stagiul national de pregatire al ofiterilor Politiei Romane

 

Image
Proiectul educational ”Cunoaste si protejeaza Patrimoniul Cultural National”.

 

Image
Seminar national pentru ofiterii Politiei Romane.

 

Image
Simpozionul international de la Râul Mare, Brazi, Jud. Hunedoara